Un espai per a la reflexió sobre la innovació i la societat del coneixement en un món global i immensament ric localment

dissabte, 16 de juny del 2012

Evolucions ... 1997 a 2012

Experiències en teleactivitats, videoconferència i xarxes. Unes notes històriques i reflexions personals.

El dimarts, 12, en el marc dels projectes de TRANSVERSAL i de l’activitat RODALIES 4 vam tenir ocasió de fer una sessió de telepresència (1) transmeten en alta definició i utilitzant per primer cop una càmera a 1080p i 60 imatges per segon, la taula rodona de presentació. Al mateix temps els receptors ho feien amb un nou sistema basat en programari SCOPIA DESKTOP, fàcil d’instal·lar i que permet rebre a 720p i 30 imatges per segon, amb portàtils amb WINDOWS, MAC i terminals IPAD i IPHONE. Al llarg de les més de dues hores, ens vam connectar 10 usuaris, entre equipaments i altres que ho van fer des de casa seva.

Imatge de la sessió. La pantalla és de l'SCOPIA DESKTOP


Va ser una experiència de TRANSVERSAL, amb la gestió nostra i amb la col·laboració de TECHNO TRENDS i RADVISION, el fabricant de l’equip, la MCU i el programari. L’equip era un SCOPIA XT 5000.
Arran de l’experiència, podem dir que la conclusió més important, a banda de les capacitats tecnològiques i la qualitat i del “baix cost” dels equipaments, és la “facilitats”: la tecnologia emprada permet la connexió i la participació interactiva sense coneixements especials, més enllà d’allò que fem normalment en l’escriptori de treball o quan instal·lem una APP als terminals mòbils.
Repassant documents per actualitzar dades dels projectes en els que treballat, he trobat, i d’aquí “les evolucions” dades del primer cop que vaig fer una teleactivitat. De fet va ser la primera al país. Basada en connexions XDSI i amb tres connexions simultànies. El juny del 1997 vaig presentar una proposta, amb la col•laboració d’ATT Barcelona a la Direcció General d’Informàtica de la Generalitat per fer un pilot sobre videoconferència i INTERNET.
Va ser aquest 1997 i en l’espectacle de la Fura dels Baus (“Work in progress”, al Mercat de les Flors. Un espectacle que va utilitzar per primera INTERNET i la videoconferència entre diferents ciutats. Nosaltres vam fer-ho amb uns equips ATT – PictureTel PCS 100, a XDSI (384 Kilobits) i multiplexant les senyals (per fer-la multipunt). En aquells moments vaig coordinar la incorporació per primer cop d’equips de VC a la Generalitat, a la DG d’Informàtica i vam fer diverses experiències i activitats a més d’aquesta.


Vam fer, per primer cop, un curs de formació ocupacional sobre INTERNET i HTML simultani, amb els mateixos equips, entre Tàrrega, Vilafranca i Manresa.
Després molts més projectes i ara amb eines i serveis i tecnologies de la telepresència i les comunicacions unificades i les comunicacions visuals col·laboratives: un nou camp per a la recerca i la innovació i la seva aplicació al teletreball, al “co-working” i tot allò que pot portar el prefix “tele-“ i que permeti o necessiti cooperació, col·laboració i a distància.
Per tant ara fa 15 ... i avui el panorama es curiosament similar, a nivell de la “cultura del treball” i de la “cultura en digital” ... no n’hi ha. La principal dificultat no és tecnològica, és de criteris, de reflexions, de posicionament i d’innovació. Aleshores va ser el principal “problema” (només vam continuar amb un projecte al si de Benestar Social, on vaig coordinar el projecte XIP que va crear la primera xarxa amb INTERNET, sota XDSI, que connectava les 70 oficines del Departament amb equips de videoconferència –VCON CRUISER 150 / 384- i que va permetre informatitzar tots els processos de les oficines).
Ara aquesta manca de visió i de perspectiva, per a innovar en nous models, és el principal indicador de les dificultats per implantar els sistemes de telepresència i les comunicacions visuals col·laboratives al si de les organitzacions, de les petites i grans empreses, dels treballadors autònoms i els emprenedors, i també al si de les entitats i institucions socials, culturals, educatives. En aquest moment de “crisi” ... col·laborar i cooperar, treballar en xarxa i a la xarxa pot ser l’element diferencial entre sortir-ne, innovant i avançant, o no. Ara que hom parla de la funció, important funció de les TIC per la sortida amb èxit i perspectives de futur, de la crisi, trobo a faltar polítiques actives de cooperació i d’us de les tecnologies i serveis de la “col·laboració”, ja sigui amb equips i infraestructures o al núvol.
El 27 es presenta IDIGITAL. I el 27 hi ha una interessant jornada i taula rodona del CCCB – ICI, sobre “Ciutats Lab - ICI CCCB”. El 28 hi ha una jornada a l’IDEC de reflexió sobre les “IDEC Jornada "smarts cities"” (les ciutats en digitals ... intel·ligents. Potser caldrà començar a conceptualitzar-ho en català ... no ?). Hi ha per tant molts processos oberts i, segurament, cal passar a estendre els projectes. Les CVC i la telepresència poden produir canvis importants, millorar l’eficiència de les organitzacions, conciliar el treball, estalvis i especialment implantar una nova cultura del treball cooperatiu.


Crec que només cal dir i fer ... ens hi posem ? Ara no hi ha excuses. És el moment.